Bzdurne oszcędności a może racjonalne zakupy właśnie?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomalla
    Drive
    • 2010
    • 50

Bzdurne oszcędności a może racjonalne zakupy właśnie?

Zamieszczone przez Maicroft
    piramida, Masz VCDS-a ???

Jestem ciekaw ile tam pokaze.

Przykladowo G-tech zawsze pokazuje mi 0,5-1sek wiecej niz VCDS ktory liczy wg ABSu czyli teoretycznie najdokladniej, a tylko dlatego ze on zaczyna liczyc od momentu kiedy sie zaczyna wychylac, a przy DSG nie ruszysz sprawnie jak auto najpierw sie nie ugnie

Mi G-tech pokazywal w granicach 8sek, a VCDS 7,5 do 100

Tak wiec 50KM wiecej i lepsza opona to cos w granicach 6,5-7 realnie powinno byc.
    nie mam VCDS, na zapodanym filmiku nie jest przedstawiony najlepszy start, mam jeszcze kilka nagrań z tego wieczoru gdzie starty są lepsze ale jakość nagrania gorsza ze względu na problemy z utrzymaniem tel w ręce.

Jak sie naucze odpowiednio startować i w odpowiednim czasie biegi zmieniać to realny czas 0-100 to około 6.5-7 sek.

Problem jest głównie z pierwszym biegiem co by go nie przeciągnąć, dwójka do końca i niestety trzeba trójkę zapiąc, w benzyniakach do 100 ciągnie się na dwójce i czasy przez to są znacznie lepsze.
  • lukasz3112
    RS
    • 2008
    • 3607

No i w końcu dziś zamówione nowe oponki na zimę... szukałem długo ale się udało:

Oponki już miałem okazje testować i byłem z nich bardzo zadowolony. W przyszłym tygodniu powinny już dotrzeć do mnie.
    Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

no widzisz, było brać micheliny ode mnie a nie teraz w chińszczyznę się ładować do sportowej fury
      duży błąd
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Garret
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1196
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

:shock: no fakt, długo by szukać :roll: :lol:
        Garret

-----------
        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

no akurat do chińszczyzny to im dużo brakuje. Nie sa to opony typu Wanli itp itd. Wystarczy poczytać troszkę o nich. a że miałem już nimi styczność w zimę to wybrałem je zamiast np. nowych Dayton czy Barum.
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez lukasz3112
            Wystarczy poczytać troszkę o nich.
            myślisz :?: :szeroki_usmiech
            ja tam nadal myślę, że szału nie robią i zrobiłeś duży błąd, no ale poczytałem ogólnie o marce, czemu nie...

Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

Im ADAC Sommerreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

można jeszcze poczytać opinie użytkowników np. na opony.com no ale to jak ktoś lubi trwonić czas bezproduktywnie.
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8038
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

no akurat do chińszczyzny to im dużo brakuje. Nie sa to opony typu Wanli itp itd. Wystarczy poczytać troszkę o nich. a że miałem już nimi styczność w zimę to wybrałem je zamiast np. nowych Dayton czy Barum.
              Też jeździłem na Nankangach zimowych jeszcze fabią i byłem z nich zadowolony, dużo lepsze pod każdym względem od Barum Polaris, które miałem wcześniej.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Zamieszczone przez AdamB
                dużo lepsze pod każdym względem od Barum Polaris
                Potwierdzam. Firmowy Mondek na tym smiga i w porownaniu kiedys do moich starych Barumow Nankangi naprawde sa super
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• lukasz3112
                  RS
                  • 2008
                  • 3607

AdamB, misiek^wro, dlatego gadanie że coś jest złe jak się tego nie miało to można zachować dla siebie

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

AdamB, misiek^wro, dlatego gadanie że coś jest złe jak się tego nie miało to można zachować dla siebie
                    można wszystko zachować dla siebie, tylko, że wtedy sens istnienia takiego na przykład forum OCP jest żaden
                    można też się lizać bez przerwy po fujarkach jakie to każdy ma fajne autko (a raczej niunię :lol: ) i jakich to wspaniałych modyfikacji dokonał, ale można też powiedzieć jak się komuś coś nie do końca podoba trzecia możliwość to nie możność powstrzymania się od komentarza z powodu szoku :lol: i takowa niemożność właśnie u mnie wystepuje.
                    co więcej nikt mi możliwości skomentowania czegokolwiek inaczej niż w tonie zachwytu nie odbierze i to jest pewne

co do opon, to nie chodzi o to, żeby Cie kolego dołować, że dokonałeś bardzo słabego wyboru, chciaz wg. mnie właśnie taki on jest, tylko, jeżeli o mnie chodzi zakładanie takich opon do samochodu o wysokich osiągach to jest jakieś pomylenie pojęć i osłabia mnie tak samo jak ten gość, akurat również w ST220 na chińskich oponach, o którym pisałem kilka dni temu, więc jak widzisz to nie jest uwaga tylko do Ciebie, bo Cię nie lubię, tylko ogólnie moje podejście.

z innej beczki, jestem, o ironio, PEWIEN, że będzie Ci się dobrze jeździło na tych oponach, tak samo jak mi dobrze jeździło się na barumach i frigasach, po prostu jeździłem wolniej i ostrożniej

a do Was Panowie AdamB, misiek^wro mam pytanie: naprawdę chcecie mi powiedzieć, że to są dobre opony :?: :!: , czy chcecie powiedziec, że są lepsze niż Barumy, bo to jest lekka różnica jak dla mnie.
                    to jeszcze tylko chciałbym usłyszeć i możemy szybciutko wracać do atmosfery sukcesu i niekończącej się radości
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8038
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      a do Was Panowie AdamB, misiek^wro mam pytanie: naprawdę chcecie mi powiedzieć, że to są dobre opony :?: :!:
                      Od Barum Polaris 1 były lepsze, ale nie na tyle aby się nimi jakoś zachwycać. Na zaśnieżonych drogach lepiej się spisywały. Obydwie opony miały gówniane trzymanie boczne szczególnie odczuwalne na zakrętach. Tak czy siak obydwie opony są przeciętne.

Komentarz

• pascal
                        Rider
                        • 2009
                        • 510
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
                        można też się lizać bez przerwy po fujarkach

Mr. Wolf
                        Załączone pliki

Komentarz

• lukasz3112
                          RS
                          • 2008
                          • 3607

pascal,
                          AdamB, no z tym, trzymaniem cos tez słyszałem dlatego wziąłem XL. Zobaczymy jak będzie.. jeden sezon sie przelata napewno

Komentarz

• Garret
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1196
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

akurat teksty na które się powołał szkoda to nie takie sobie gadanie :roll:
                            a mało entuzjastyczne komentarze wynikają z tego, że dziwne zdaje się kupowanie do mocnego było nie było auta, o które widać, że dbasz gum, których zdolność do przeniesienia tej mocy na drogę w warunkach zimowych jest znacząco gorsza niż wielu innych dostępnych na rynku modeli.
                            Osobiście akurat tu bym nie szukał oszczędności :wink:
                            Garret

-----------
                            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8038
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

AdamB, no z tym, trzymaniem cos tez słyszałem dlatego wziąłem XL.
                              Wg mnie to nie problem sztywności opony, tylko kształtu bieżnika. Na boki auto lubiło się ślizgnąć.

Komentarz

• Lukas81
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 232

IMO słusznie dostałeś po dupie, bo możesz się stać zagrożeniem dla nas wszystkich. Oszczędza to się na polerce, a nie na oponach do auta powyżej 200 kucy...
                                Były:
                                Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                Jest:
                                Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8038
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

IMO słusznie dostałeś po dupie, bo możesz się stać zagrożeniem dla nas wszystkich. Oszczędza to się na polerce, a nie na oponach do auta powyżej 200 kucy...
                                  Trochę wyolbrzymiasz sprawę, wcześniej Fabią jeździłem na Barum Polaris 1, zmieniłem na Nankangi zimowe które jeździły trochę lepiej. Teraz mam w OII Dunlopy Winter Sport 3D i nie widzę jakieś nadzwyczajnej zmiany w trakcji czy trzymaniu bocznym, aby miało to wpływ na zagrożenie dla Twojej Cromy. :wink:

Komentarz

• lukasz3112
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3607

AdamB, no dlatego tamten tekst pozostawie bez komentarza
                                    PS. to że jest ponad 200KM to znaczy że musze już jeździć jak wariat? Poza tym skoro kosztują blisko 400zł za sztukę to chyba nie są takiej samej jakości jak typowe chińskie opony po niecałe 300zł/szt. No i opinie innych uzytkowników tez cos mówią na ich temat.
                                    a jeżeli miałem do wyboru kupic używane opony markowe typu Michelin lub Dunlop kilkuletnie lub nowe te, to sie nie zastanawiałem zbyt długo. a nowe Michelin za 700zł to delikatnie mówiąc chyba ich pogięło.
                                    Zdaję sobie sprawę, że to nie są super opony, ale w zime jak sie przegnie to żadne opony Cię nie uratują.
                                    to tyle i może już zakończmy tę dyskusję na temat opon

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

AdamB, no dlatego tamten tekst pozostawie bez komentarza
                                      PS. to że jest ponad 200KM to znaczy że musze już jeździć jak wariat? Poza tym skoro kosztują blisko 400zł za sztukę to chyba nie są takiej samej jakości jak typowe chińskie opony po niecałe 300zł/szt. No i opinie innych uzytkowników tez cos mówią na ich temat.
                                      a jeżeli miałem do wyboru kupic używane opony markowe typu Michelin lub Dunlop kilkuletnie lub nowe te, to sie nie zastanawiałem zbyt długo. a nowe Michelin za 700zł to delikatnie mówiąc chyba ich pogięło.
                                      Zdaję sobie sprawę, że to nie są super opony, ale w zime jak sie przegnie to żadne opony Cię nie uratują.
                                      to tyle i może już zakończmy tę dyskusję na temat opon
                                      mając moje 105KM zagrożenie mogę stworzyć zimą takie same jak kolega z silnikiem 200KM, i żadne super duper opony, napęd na cztery łapy itp nie pomogą oszukać praw fizyki
                                      jak się jeździ normalnie, i trochę myśli to takie oponki jak kolega kupił wystarczą w zupełności
                                      to nie żaden rajd Finlandii... nie mylić z butelką
                                      a takie podejście że na taki silnik to słabe opony są to dla mnie dziwne jest(na lato to i owszem)

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

Sry, ale to ze auto zima ma 200 KM czy 100 KM to gowno dla mnie znaczy - zima liczy sie szofer, pozniej jego wyobraznia, na koncu jego samopoczucie - a gdzies tam wypadkowa jest opona, jaka jest na aucie.

Zima malo kto zamyka licznik. Malo kto ogolnie pedzi na zlamanie karku ... Zimowka wtedy to taki polaczenie mozliwosci potfela z wlasnym stylem jazdy zima.

Wlasciciele aut >200KM raczej maja super opony na lato, a zima kupuja takie gumki, ktore pozwalaja im sie toczyc w takiej predkosci, w jakiej jezdzi 99% z nas. Po co w takim wypadku jakies super zimowki ? Zeby inni uzytkownicy czuli sie komfortowo, ze monstrum kolo nas, ktore ma 200KM ma jakies imba profi zimowki z 1szego miejsca z testow ADAC? :lol: :lol: :lol:

Ja mam 140KM, niedawno kupilem auto, mam studia na karku dzienne ( wiec srednio idzie pracowac jakos normalnie - a auto trzeba utrzymac ) i na bank nie kupie jakichs super opon za 2000 komplet ... no srry - na 3 miesiace? Wystarczy zdjac noge z gazu, kupic jakies uzywane z 6-7mm iloscia miesa gumy max 2 letnie i sie cieszyc ... ze wydalo sie na to 650 zl wysylka ...

Zwlaszcza, ze na tych zimowkach zima bede sie i tak dynamiczniej i zwawiej poruszal niz spora czesc wlascicieli super fur, ktorzy sie tocza 30km/h jak zobacza 5 cm puchu ...

Bo widze oprocz wyznawcow teorii hiperpaliw sa i wyznawcy hipergumzimowych :szeroki_usmiech - a guma za kierowce nie pojedzie, nie doda gazu zamiast wciskac hamulec i nie bedzie za niegok recic kiera ...
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Lukas81
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 232

Zamieszczone przez AdamB
                                          Fabią jeździłem na Barum Polaris 1, zmieniłem na Nankangi
                                          I do takich aut Nankang i inne podobne wynalazki jeszcze się nadają...

to że jest ponad 200KM to znaczy że musze już jeździć jak wariat?
                                          To po co Ci opony z indeksem prędkości V???

No i opinie innych uzytkowników tez cos mówią na ich temat.
                                          Polecam zapytać gumiarza a nie czytać opinie na forach użytkowników, których jakość wiadomo jaka jest. To nie telefon tylko guma do auta...

Zamieszczone przez misiek^wro
                                          ale to ze auto zima ma 200 KM czy 100 KM to gowno dla mnie znaczy - zima liczy sie szofer
                                          Gówno, wielkie i śmierdzące zrobi zimą szofer auta które waży prawie 2 tony na Nankangach...
                                          Zima to nie tylko puch - przeważnie od listopada wrzuca się zimówki i pokażcie mi kogoś kto w listopadzie nie pociśnie w trasie przy dobrej drodze 150 i więcej?

Zamieszczone przez misiek^wro
                                          Ja mam 140KM, niedawno kupilem auto, mam studia na karku dzienne ( wiec srednio idzie pracowac jakos normalnie - a auto trzeba utrzymac )
                                          No i wychodzi polska mentalność - kupić sobie dużą fajną furę i potem oszczędzać na gumach.

Kurwa, mam kilka lat więcej od Was i szczerze przeraża mnie wasze podejście.
                                          Polecam Wam przestać wierzyć w te mądrości ludowe...
                                          Były:
                                          Jest:

Komentarz

• lukasz3112
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3607

Lukas81,
                                            To po co Ci opony z indeksem prędkości V???
                                            to pokaż mi opony w 17" które mają indeksy do np 140km/h...
                                            pokażcie mi kogoś kto w listopadzie nie pociśnie w trasie przy dobrej drodze 150 i więcej?
                                            no to chyba Ty jesteś większym zagrożeniem w tym Fiacie niż inny uzytkownicy. I koniec offtopa w tym temacie.

Komentarz

• Lukas81
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 232

Zgoda, koniec!

Szerokości, żeby Ci znowu drogi hamowania nie zabrakło przyjacielu
                                              Były:
                                              Jest:

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

żeby Łukaszowi nie robić OT w jego temacie, wydzielam do nowego.

szczerze mówiąc dyskusja wyjaśnia mi wiele z tego co widzę na drodze, chętnie poczytam
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

Ja tam się bardziej boje tych z zima gnają na letnich i to łysych! Albo na przodzie maja zimówki a na tyle letnie... A są tacy... i nie jeżdżą wolno.

Boje się też tych co maja papkę zamiast mózgu i ślepo wierzą w moc zimówek za 700zł za sztukę. Wielu takich w rowach potem ląduje :roll:
                                                  pzdr
                                                  Adam

Komentarz

Pracuję...